Depo yönetim sistemi, işletmelerin depolarında bulunan stoklarını yönetmek amacıyla kullandıkları yazılımlardır... Günümüzde bütün işletmelerin stok yönetimi için depo yönetim sistemi yazılımlarından faydalanmaları kaçınılmaz hale gelmiştir. Bir ürünün ilk alımından itibaren sevkiyatına ve işletmeden çıkış zamanına kadar tüm süreci bir depo yönetimi sistemi ile takip etmek mümkündür.
Depo yönetim modülü ve türevlerinin günümüzde kolay ve yaygın bir şekilde kullanıldığını biliyoruz. Bu sistemler kullanım amacına göre kategorize edilmektedir. İşletmenin türüne göre çeşitli depo yönetim sistemleri arasından birini seçerek işletmenin ürün stoklarını ve genel durumunu takip edebilirsiniz.
Keşfedin: SAP CAR OAA Danışmanlık
WMS İle Depo Yönetiminin İşletmeler İçin Faydaları
Warehouse Management System ( WMS ) yada depo yönetimi sistemi uygulamaları işletmenin stoğunu takip etmesi, depo yönetiminin daha verimli çalışabilmesini sağlar. . İster küçük işletme olsun ister büyük işletme süreç takibi ve iş süreçlerini daha iyi yönetmek için depo yönetim sistemi yazılımları tercih edilmektedir. WMS ile depo yönetiminin işletmeler için faydaları;
- İşletmenin verimliliğini arttırır.
- Ürün stok bilgisine tek bir ekrandan ulaşabilme imkânı sağlar.
- Senkronizasyon ile stokların farklı kanallardan eksiltilip azaltılabilmesine imkân tanır.
- İşletme kapsamında yürütülen ürün takibi maliyetlerini azaltır.
- Müşteri memnuniyeti kazanmaya yardımcı olur. Ürünlerin müşteriler tarafından sipariş edilmesi süreçlerinde sipariş işlemlerinin hızlı yapılması imkanıyla satışları destekler.
- Depolama alanının sürekli optimize edilmesi ve düzenlenmesini sağlar.
- Nakliye süreçlerinin hızlandırılmasına imkân tanır.
Depo Yönetim Sistemleri Nelerdir?
Depo yönetim sistemleri (Warehouse Management Systems - WMS) 3 ana kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar; bağımsız depo yönetim sistemleri, bulut yönetim sistemleri ve entegre yönetim sistemleridir. Firmaların özelliklerine göre depo yönetim sistemleri uzman yardımı eşliğinde seçilmelidir. Depo yönetim sistemleri çeşitleri ve kullanım amaçları;
- Sektöre Özel Oluşturulan Depo Yönetim Sistemleri; Belirli bir sektöre yönelik olarak tasarlanmış yazılımlardır. Bu yazılımların amacı sektörün tüm ihtiyaçlarını karşılayacak türden bir WMS sistemi ortaya koymaktır.
- Yerel Depo Yönetim Sistemleri; Bu sistemlerin amacı işletmenin kendi sisteminde kurularak kullanılır.
- Bulut Tabanlı Depo Yönetim Sistemleri; İşletmenin sistemlerinde belirli bir yer kaplamayan, kurulum gerektirmeyen bir yazılımdır. Bulut tabanlı olarak sürdürülür. Her yerden kolayca ulaşım ve kullanım imkânı sunması nedeniyle sıkça tercih edilir.
Keşfedin: SAP AATP Danışmanlık
Depo Yönetim Sistemleri Firmalar İçin Neden Önemlidir?
Depo yönetim sistemlerinin firmalar için önemli olma nedenleri çalışma süreçlerini hızlandırma imkânı sunmasıdır. Firmanın SAP WMS avantajlarından faydalanması sadece anlık bir kazanç değil ileriye yönelik de atılan bir adımdır. Bir depo yönetim sisteminin firmaya sırasıyla sağladığı imkanlar;
- Ürün kabul süreçlerinde gelen ürünlerin barkodunun tanımlanması, etiket yapılması ve ürün kontrolünü sağlar.
- Ürünlerin depolanması sürecini yönetir.
- Ürünlerin stok kontrolü için tek bir ekrandan kolayca kontrol yapabilir.
- Sipariş işleme süreçlerini kolaylaştırarak müşteri memnuniyetini yükseltir.
- Sevkiyat sürecini yönetir.
- Ürün satışı sonrasında stok gibi alanlarda analiz ve rapor oluşturma adımları ile kar zarar analizleri sunar.
İşletmeniz için bir WMS seçmeden önce işletmenizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. İşletme bütçesi, kolay kullanım imkânı, kolay destek olanakları gibi tüm faktörler işletmenin başarılı olması için gereklidir. Siz de ihtiyacınız olan WMS yazılımını seçmek için uzmanlarımıza danışabilirsiniz.
SAP EWM İle İşletmenizi Geleceğe Taşıyın
SAP EWM ile Extended Warehouse Management, şirketlerin depo ve dağıtım süreçlerini optimize şekilde yönetmelerini sağlayan güçlü bir lojistik yönetim yazılımıdır. Bu sistem, işletmelerin kritik iş süreçlerini stok yönetimi, sevkiyat planlaması ve depo içi işlemlerini merkezi ERP sistemi ile entegre bir şekilde yönetmesini sağlar.
SAP EWM, S/4Hana ile birlikte artık embedded kullanılabilmektedir. Ayrıca standalone olarak yapılanmdırılması da mümkündür. SAP EWM, depo operasyonlarını yönetmek ve veri analiz izleme yetenekleriyle işletmelerin daha verimli hale getirir. Ayrıca, SAP EWM, SD, MM, TM gibi modülle ile senkron çalışarak işletmelerin lojistik ağlarını daha etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı olan esnek yapılar ve otomasyon özelliklerini de içerir. Bu nedenle günümüz rekabetçi ortamında, WMS sistemlerine göre depo yönetimi sürecini daha verimli ve etkin yönetmek isteyen şirketler için SAP EWM’ye geçiş yapmak önemli bir stratejik karardır. SAP EWM, depo yönetimi ve iş süreçlerinizdeki karmaşıklığı azaltarak olağanüstü operasyon performansına kavuşabilirsiniz. SAP EWM’ye göre bir depo yönetim sistemine geçerek, lojistik sürecinizi yeniden şekillendirin ve rekabet avantajınızı elde edin.
İlgili Çözüm: SAP S/4 Hana Dönüşüm